Keizerslanden wordt nog knapper

De Deventer wijk Keizerslanden wordt nog knapper. Het park grenzend aan de Radboudlaan, Godebaldpad en Karel de Grotelaan krijgt een flinke opknapbeurt. De straten in dit gebied worden ook vernieuwd. Het parkontwerp is uitgewerkt tot een definitief ontwerp, op basis van reacties van omwonenden en belanghebbenden.
Meisjes in het park
Meisjes in het park Bruggetje in het park Jongen in het park Kunstwerk in het park Meisjes in het park Grasveldje Vijver

Delen van het park en de straten eromheen zijn aan onderhoud en vervanging toe. Het park is bovendien niet optimaal toegankelijk voor alle bezoekers. Nu het park toe is aan onderhoud en gedeeltelijke vervanging biedt dat ruimte de beleving van het park te verbeteren.

De afgelopen maanden hebben enthousiaste bezoekers van het park en bewoners uit de omgeving meegedacht over de invulling van het park. Vanaf eind mei konden zij reageren op het eerste ontwerp. Op basis van de reacties heeft de ontwerper een definitief ontwerp gemaakt.

Bekijk het Definitieve Ontwerp (pdf, 3 mb)

Veranderingen in het park

De paden in het park worden vervangen door halfverharding, waardoor het park goed toegankelijk wordt voor iedereen. Er komen extra wandelpaden en het groen wordt opgeknapt. De fietsroute door het park wordt zoveel mogelijk gescheiden van de wandelpaden. Er komt een omheinde hondenspeeltuin in het park, in plaats van het hondenlosloopgebied.

Aanpassingen in het ontwerp

Het Definitief Ontwerp (DO) is grotendeels gelijk aan het eerste ontwerp. Op basis van reacties van omwonenden en belanghebbenden is het ontwerp op een aantal punten aangepast. Dit zijn de belangrijkste aanpassingen, of onderdelen met extra uitleg:

  • Nader onderzoek heeft tot de conclusie geleid dat de bomen aan de Godebaldstraat blijven staan. De verharding om de bomen wordt wel aangepast. De gemeente wil voorkomen dat de wortels van de bomen de bestrating opdrukt. In opdracht van de gemeente start Netters Infra dinsdag 13 oktober 2020 met de herstraatwerkzaamheden in de Godebaldstraat. Meer informatie vindt u in de bewonersbrief (pdf, 16 KB).
  • De halfverharding is begaanbaar voor zowel bezoekers in een rolstoel als met een rollator. Voor bezoekers op skeelers is de halfverharding niet geschikt. Deze kunnen gebruikmaken van de fietspaden. De wandelpaden worden uitgevoerd in halfverharding (‘achterhoeks padvast’) en het fietspad in beton.
  • Het hondenlosloopgebied in het park wordt opgeheven. Hier komt een aparte procedure voor. Honden moeten voortaan aangelijnd zijn in het park. De hondenspeeltuin zorgt ervoor dat honden alsnog binnen een daarvoor aangewezengebied los mogen lopen.
  • Er komen ‘seniorenbankjes’ in het park te staan. Dit zijn bankjes met hogere, comfortabele zit. Daarnaast komen er voldoende ‘gewone’ bankjes in het park.
  • Om de nieuwe padenstructuur aan te leggen en om een betere parkbeleving te realiseren, wordt een aantal bomen in het park gekapt.

Officiële naam van het park

In de maand mei hebben bewoners kunnen stemmen op één van de drie voorgedragen namen voor het park. Via een poll kon een keuze gemaakt worden uit ‘Godebaldplantsoen’, ‘Godebaldpark’ of Karel de Grotepark.

We hebben meer dan 200 geldige stemmen ontvangen. De gemeente onthult de nieuwe naam tijdens de officiële opening van het vernieuwde park begin 2021.

Start werkzaamheden

De gemeente start dit jaar nog met de werkzaamheden aan het park.

Werkzaamheden in fases

Het park en omgeving wordt in een aantal fases aangepakt. In de aankomende jaren worden ook de omliggende straten Radboudlaan, Frederik van Blankenheimstraat en de Adelboldstraat ook aangepakt. De ontwerpen voor deze straten presenteren we op een later moment.

Contact

Heeft u een vraag of opmerking over dit project? Neem contact met ons op door een mail te sturen naar keizerslandennogknapper@deventer.nl.

Uitvoerder Dusseldorp ISM houdt een Facebookpagina bij over de herinrichting van het park in Keizerslanden. Blijf op de hoogte en volg de werkzaamheden via www.facebook.com/ParkKeizerslanden.