Logo Deventer wordt nóg knapper!

Nieuwe bomen voor Vijfhoeksweg

Uit een boomveiligheidscontrole blijkt dat de een groot deel van de bomen (vooral esdoorns) aan de Vijfhoeksweg, ter hoogte van de Willem Pijperstraat, er slecht aan toe is.

De veiligheid voor de omgeving kan niet meer voldoende gegarandeerd worden. Daarom is besloten om de bomen te kappen en te vervangen door nieuwe bomen. De werkzaamheden worden dit najaar uitgevoerd. Op het kaartje is te zien waar de werkzaamheden zijn.

 

Kaartje met het werkvak. Vijfhoeksweg, ter hoogte van de Willem Pijperstraat. Tussen Nieuwedijk en Leonard Springerlaan.

 

Bomen kappen doen we liever niet. In dit geval kan het niet anders, maar het biedt ook kansen. De nieuwe bomen aan de Vijfhoeksweg krijgen nu meer ruimte en een goede groeiplaats. Zo houden we de bomenlaanstructuur in stand voor de komende generaties.

 

Kwetsbare bomenlanen 

Laanbomen worden traditioneel op hetzelfde moment geplant. Zo zijn de bomen even oud en kunnen ze samen opgroeien. Zo ontstaan de kenmerkende bomenlanen in ons landschap, met bomen die vrijwel allemaal dezelfde hoogte hebben. Vaak zijn de bomen ook dicht op elkaar in een rij geplant en van 1 soort. Ook zijn de groeiplekken van oude bomenlanen niet altijd even goed. Dit maakt dat onze bomenlanen kwetsbaar zijn voor droogte, ziekten, plagen en ouderdom.

 

Juiste boom op de juiste plek  

Bij herplanting van lanen of delen van lanen zorgen we ervoor dat de boom goed kan groeien. Dit betekent dat er goed gekeken wordt naar de juiste boomsoort op de juiste plek. En ook het aanplanten van bomen op grotere plantafstand. Hiermee krijgt de boom een betere start en plek om te groeien. Uiteindelijk komt er een mooiere en betere laan voor terug, die zeker weer 80 jaar mee kan. Kijk op www.deventer.nl/boomonderhoud voor meer informatie over het Deventer boomonderhoud.

 

Informatieavond

Op 11 juli 2023 was er voor omwonenden een informatieavond over de laanboomvernieuwing aan de Vijfhoeksweg. Die avond is een presentatie (pdf, 3 MB) gegeven. Deze gaat over bomenlanen vroeger en nu, over beleid en onderhoud, de ontwikkelingen daarin en over wat er in de Vijfhoek gaat gebeuren.

 

Deventer wordt nog knapper houdt u op de hoogte van werkzaamheden in Deventer. Volg ons ook via Facebook.